oprecht-Zijn is Essentie


Zen Meester

Zen Meester Osho was een uiterst wijze Indiase man met uiteindelijk veel volgelingen. In de loop van de dertig jaar dat Osho tot zijn discipelen en vrienden heeft gesproken, heeft hij vele vragen van hen beantwoord en de nalatenschap van vele  grote verlichten vrouwen en mannen die de wereld heeft gekend besproken vanuit zijn verlicht inzicht. Zijn woorden geven een frisse kijk op alle mogelijke onderwerpen, variërend van de Vedische geschriften, Boeddha’s onderricht, Herakles, Gurdjieff, J.Krishnamurti, alle grote Zen meesters en natuurlijk de esoterische geschriften over Jezus zijn woorden. Zijn serie lezingen met boek titels als: “Maar ik zeg jullie”, “Ik ben de Bron die je zoekt”, “Drink mij”, “het Mosterd zaad”, “totdat je Sterft”, en het “Boek der Geheimen” zijn slechts enkele van zijn bijzondere toespraken. Nooit eerder zijn er optekeningen gedaan van zo een esoterische rijkdom.

In tegenstelling tot de oude werken, die door discipelen werden gehoord en doorverteld en/of genoteerd (en onjuistheden bevatten), zijn de woorden van Osho opgenomen met recorders, en video’s. Deze opnames zijn uitgeschreven en op deze manier zijn zo’n 600 boeken ontstaan. Alle onderricht is dus een live verslag van de woorden van de laatste Boeddha., van Jezus de Christus, en vele andere verlichten uit de oudheid. Aan de hand van hun uitspraken licht Osho de essentie van hun woorden toe vanuit zijn gerealiseerde staat van zijn, zonder zich daar op te beroepen. Je hoort het of je hoort het niet. Het maakt hem niet uit. Zijn uitspraken van en over Jezus zijn van groot belang voor de westerse wereld, ik ontmoette daarin een totaal andere Jezus dan dat ik van huis uit mee kreeg. Het christelijke gedachtegoed heeft Jezus verhandeld en zwaar te kort gedaan. Zijn boodschap was: ontmoet de christus in jezelf; dat betekent ‘volg mij’, dát betekent: ‘mens bekeert u’ – keer je naar binnen! Osho heeft nooit boeken geschreven maar wel jarenlang zo’n 6 uren per dag spontane lezingen gegeven en vragen van discipelen beantwoord.

Wereldwijd zijn er een groot aantal sannyasins (toegewijd aan Waarheid) de vlam van zijn aanwezigheid in stand houden. Mannen en vrouwen van het eerste uur zijn overal in de wereld toegewijd en betrokken bij het doorgeven aan jongere generaties wat zo belangrijk is voor de ontwikkeling van mens-zijn. Het gaat niet óm osho, het gaat niet om de boeddha, niet om de christus, het gaat om het realiseren van de menselijke potentie. Lichamen vergaan, denken blijft, gerealiseerde essentie blijft, hoe onzichtbaar ook bestaan. Sannyasins, discipels  kiezen voor gerealiseerd bewustzijn. Wat doe jij?

Osho spreekt met evenveel gezag over de chassidim (esoterische Joden) als over de soefi’s (esoterische Moslims), de Bauls, yoga (Patanjali) of het boeddhisme. De essentie van dit alles  vormt de kern van Zen, waarmee Osho met zijn unieke wijsheid en vermogen tot overdracht bewijst de grootste Zen Meester te zijn. In vele Zen kloosters worden zijn boeken gelezen en toespraken beluisterd. De oude Zen traditie is een dood pad gebleken. Levens lang in een klooster leven is niet meer van deze tijd. Met grote regelmaat zien we Zen monniken hun wijsheid met Westerlingen delen, waarop westerlingen deze wijsheid zonder de onderliggende innerlijke wijsheid verder verspreiden.

Zoals Osho aantoont is Zen de essentie van zijn. Zen duidt op de praktijk van spiritueel zijn. Niet te verwarren met diverse methoden. Het doel is centering te bewerkstelligen, zodat de meditator in zijn centrum valt. Zen is het ‘Thuis’ zijn, gecenterd voorbij denken en wereld. Het is een niet te beschrijven ‘toestand’, dat ieder bewust dient te ervaren alvorens er zinnige dingen over te kunnen zeggen. Neem de tijd om onderstaande video te be-leven.

 

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=1916549395176220097#[[/googlevideo]

Osho – Bhagwan, The Movie – 48:24
A film document by Robert Hillmann from 1978