oprecht-Zijn is Essentie


stress versus rust

Wetenschap en technologie heeft ons uiterlijke leven sterk beïnvloed, dit is het sterks te merken in de westerse wereld.  In tegenstelling hiermee bezit het Oosten de belangrijkste bron van innerlijke wetenschap dat ons innerlijke leven kan transformeren.
Vandaag de dag, begrippen als de gloeilamp, meditatie en yoga een universeel verschijnsel. De lamp verlicht onze uiterlijke wereld, terwijl meditatie en yoga het doel hebben om onze innerlijke wereld helder te krijgen. Wetenschap en technologie komen voort uit de creatie van het menselijk denken, terwijl meditatie de toestand is waarin het menselijk denken rust, gegrond is. Meditatie technieken en yoga methoden zijn paden waarmee, juist toegepast, de toestand van menselijke rust ervaren kan worden.
In het verspreidings proces het begrip ‘meditatie’ zijn er misverstanden opgetreden. Het principe van de lamp is in takt gebleven al heeft het diverse verbeteringen ondergaan, maar het grondprincipe van meditatie is geweld aangedaan. Vervalste methoden gaan door voor meditatie en yoga, terwijl het er niets mee te maken heeft. De juiste werking van een lamp is door iedereen die ziende ogen heeft gade te slaan, bij de werking van meditatie zijn er geen middelen die dit kunnen controleren. Enkel dat wat zonder middelen is heeft het vermogen de juistheid te bevestigen. Doordat meditatie een toestand is dat vooraf gaat aan het denken –de menselijke activiteit– is het niet controleerbaar. De effecten er van zijn wel waar te nemen door een innerlijk gerijpte ziel. Vandaar dat er gesproken wordt in de wereld van meditatie over ‘Meesters’. Dit duidt op mensen die deze toestand ‘meester’ zijn zoals wij dit begrip kennen uit de middeleeuwen. Het hebben van de hoogste kennis en ervaring.
Misverstanden over meditatie zijn dat  het “religieus” is, zitten in moeilijke houdingen, een heilige blik op je gezicht, een mantra neuriën of zingen. Als dit niet is wat je zoekt dan ben je aan het juiste adres.
Meditatie is eenvoudig, gewoon, en de natuurlijke component van een hedendaagse levensstijl. In toenemende mate is het ook een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven.
Meditatie is in wezen de kunst van bewust zijn, bewust zijn van wat er gaande is in je en om je heen.
Hoewel meditatie zelf geen techniek is, zijn er diverse methoden om je te helpen dit talent te verwerven. Het kan je metgezel zijn waar je ook bent: op het werk, in je relaties, bij spelen, waar dan ook.

De meesten van ons hebben geleerd dat we strijd moeten leveren om succesvol te zijn in het leven. We moeten vechten, concentreren, opvallen, beter zijn dan de ander, targets halen. Het probleem met deze benadering is dat hoe meer we ons inspannen, hoe meer gespannen we taken. En hoe meer gespannen we zijn, hoe slechter we functioneren. De meditatieve benadering is om te begrijpen dat, om op ons best te zijn, om elk moment op ons best te zijn, om het beste uit elk moment te ontvangen, we zo bewust mogelijk dienen te zijn. Des te relaxer we zijn des te meer aanwezig, bewust we aan het leven deelnamen.

Wanneer we ons gestrest voelen denken we dat we de deur uit moeten om te ontspannen, verlangend naar het weekend, de vakantie, weg van de oorzaak van de stress. Maar waar vindt de stress plaats? Toch ín jou? Dáár moet je dus zijn, gewoon heel dichtbij. Meditatie biedt deze andere mogelijkheid. Ontspannen door ‘naar binnen te gaan’. Gewoon op je eigen plek – waar dit ook is. Mijn yoga leraar zei me altijd wanneer ik ‘te veel verhalen’ had, “ga op je kussentje zitten”. Ik dacht dan van: “man, hoe kan dat nou, ik ben dan toch aan het werk?”.  Later begreep ik het pas. Over dat begrijpen ‘van je kussentje’op een dieper niveau gaat het hier.