oprecht-Zijn is Essentie


relateren-liefde-communiceren

Leven begint en eindigt met ‘in relatie zijn’. Jouw ouders begonnen er mee, toen kwam jij en met de dood eindigt in-relatie zijn. Of misschien toch niet?

Echter in deze tussentijd dat wij -‘het leven’- noemen bepaalt het vermogen tot relateren of je je écht gelukkig voelt of bezig bent geluk buiten je zelf te vinden. Het diepste geluk beleef je door vanuit in relatie met je wezen te leven. Na de fysieke dood is daar niets meer aan te veranderen of te verbeteren: enkel in een lichaam is de mens in staat zijn kwaliteit van bewustzijn te verbeteren of te verknoeien, hierna draaien wij deze kwaliteit enkel nog ‘in de geest’ af; wat je leefde herhaalt zich. Je gelooft het niet? Moet je ook niet doen, ga voor de ervaring. Echt leven betekent dat jij ervaart hoe de zaken in elkaar zitten, het maakt dat je het WEET. Niemand kan hierna nog jouw ervaring teniet doen, en daar is het leven voor bedoelt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gLLDgwfMyWk#t=102

Love is your Fire

Relateren heeft alles te maken met communicatie; dat weer bepaald wordt door jouw ervaringen en emotionele ideeën. Het woord zelf stamt af van in ‘commune’ zijn; in relatie zijn. Ja, en dat had ik nu net niet goed genoeg van mijn ouders en onderwijzers opgepakt. Of wisten zij niet beter? Ik denk dat het het laatste was. Dus, wie treft het verwijt? Niemand toch? Echter als je op deze site beland kun je weten dat alleen wijzelf er veel aan kunnen doen. Dát is de uitdaging.

In communicatie liggen nogal wat voetangels verscholen. Het doorgronden hiervan heb ik tot mijn levensdoel gemaakt. Door de missers in mijn leven en de behoefte erachter te komen waarom dat zo ging, de verwijten die ik ontving en de ander maakte kreeg ik de behoefte om te weten hoe ik dit akelige gevoel kwijt kon raken. Dat bracht me op een spoor zoals zoekers naar diamanten dat kennen: te weten dat hier iets te vinden is en het volhouden in zoeken; ondanks dat anderen mij voor gek verklaarden. Ik vond ‘goud  en diamanten’  en in dit zoeken ontdekte ik dat ik problemen ondervond terwijl en doordat ik op mijn eigen schatkist zat. De oorzaak lag in het feit van het menselijk drama van onwetendheid! Geen ‘ hoge school, noch universiteit’  kon mij de juiste weg wijzen.

Ondanks mijn opleiding andragogie, waardoor ik geacht werd te weten ‘hoe het allemaal werkt’, zag ik mijn leven vastlopen. Op zoek naar de diepere oorzaken kwam ik voorbij de gangbare psychologische benadering: – ‘het komt door mijn opvoeding’ – syndroom.

Waar de mens door valt daardoor staat hij op, zeggen de wijzen. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel” zegt Johan Cruyff. Ik zeg: “Ieder probleem heeft een diamant in zich”. Ik ondervond in mijn leven  nogal wat problemen, het maakte me tot zoeker naar reden en zin ervan; het zoeken stelde me in staat bijzondere ‘diamanten’ te verzamelen. Zonder zoeken en onderzoeken had ik mijn inzichten nooit gevonden. Zoals je weet stopt het zoeken zodra het gezochte gevonden is, ervaringen en inzichten bleven over als essentie van mijn leven. De meeste medespelers tijdens mijn zoektocht werden herinneringen, enkel het resultaat bleef.

Wil je weten waar jouw diamanten verborgen liggen? Ben je bereid je buiten je ‘mentale kaders’ te begeven? Bereid op zoek te gaan naar je ware fundament? Begrijp je dat het mechanisch denken en voelen je geen snars verder brengt en je lekker in je comfort zone -hoe pijnlijk deze ook is- houdt? Dan begrijp je misschien ook dat je daar wel eens hulp bij nodig hebt van iemand die die weg -voorbij het mechanisch denken en voelen- zelf is gegaan.