oprecht-Zijn is Essentie


denken is een proces

Mensen vragen zich af: ‘Hoe kan ik een vreedzaam denken krijgen?’ Ik zeg je: Er bestaat niet zoiets als een vreedzaam denken. Nooit van gehoord. Denken is nooit vreedzaam – ‘niet-denken’ is vrede.

Het denken zelf kan nooit vreedzaam, stil zijn. Het eigene van denken is in spanning zijn, ergens mee bezig zijn, in verwarring zijn. Denken kan nooit helder zijn, het kan niet helder zijn want denken is van nature verwarring, bewolking.

Helderheid is mogelijk zonder denken, vrede is mogelijk zonder denken, stilte is mogelijk zonder denken – probeer dus nooit een stille geest te krijgen. Als je het probeert beweeg je je voort in een onmogelijke dimensie.
Het állereerste dat we moeten begrijpen is de aard van het denken zélf, alleen dan kan er iets aan worden gedaan. Als je toekijkt, zul je nooit een entiteit of wezen als ‘denken’ tegenkomen.

Het denken is geen ding, het is een proces. Het is geen ding, het is als een menigte. Individuele gedachten bestaan, maar ze bewegen zo snel dat je de hiaten ertussen niet kunt zien. De pauzes kunnen niet worden waargenomen want je bent niet bewust en alert genoeg, je hebt een dieper inzicht nodig. Als je ogen dieper kunnen zien, zul je plotseling een gedachte zien, en een andere gedachte, en nog een andere gedachte, maar nooit denken.

De gedachten zelf zijn niet het probleem! Je moet er niet op uit zijn om je gedachten te vernietigen. Want gedachten hebben sowieso maar een kort leven. Gedachten sterven af, de een na de ander, maar de gedachtestroom op zich, het proces duurt voort. Belangrijk is, dat je het ontstaansproces van gedachten leert begrijpen en hoe  je ervan te ontdoen. Als je het tot stand komen eenmaal door hebt, vind je ook een weg om je ervan te bevrijden.

Gedachten samen, miljoenen gedachten, geven de illusie dat denken bestaat. Het is net als een menigte, miljoenen mensen vormen een menigte. Maar bestaat er zoiets als een menigte? Kun je een menigte vinden, los van de mensen die daar staan? Maar ze  staan daar te samen en dat geeft jou het gevoel dat er zoiets als een menigte bestaat. Kijk goed en je zal zien dat er alleen individuen bestaan. Zo is het ook met gedachten, de stroom maakt dat je denkt dat jij er bent.